12 Ağustos 2013 Pazartesi

2013 ANADOLU'NUN RENKLERİ DEFİLESİ







Anadolu'nun Renkleri  koleksiyonunun  çıkış  noktası  70li yılların filmlerinde  Türkan Şoray  ve  Gülşen Bubikoğlu'nun giydiği elbiseler.  bu tarz ,  değişik renklerin birarada kullanılması  ve üzerine  kumaştan aplikelerin  dikilmesiyle   kendine has ,  değişik bir tarza  büründü.  uygulanann aplikeler  dikkate  değer  bir sanattan ilham alınarak yapıldı;
Anadolu'da  içi  ahşap  camilerde ve konaklarda görülen şaşırtıcı güzellikte  bir  halk tasvir  sanatı var. Duvarlarda  yoğun olarak natürmort şeklinde  resimler görülüyor.   19. yy  naturalist  döneme  vurgu yapan bu  resimlerde , vazolar  , ibrikler  ve sepetler  içinde  dallı , güllü  çiçekler  görülüyor.  Perspektifin sınırlı  olarak  kullanıldığı , minyatür  esinlemelerin zaman zaman öne çıkarıldığı  ,  üç boyuta da  vurgu  yapıldığı  görülüyor.

Bu  sanat  özellikle  Denizli  camilerinde  çok  görülüyor.  Bunun nedeni de Denizli'nin antik  dönemden beri   kültürel merkez  , Bektaşi  geleneğinin ve  halkın İslam yorumunun  güçlü  olması.

Aşağıda  bahsedilen  ,  camilerin  ve konakların  duvarlarında görülen halk  tasvir  sanatı :








11 Ağustos 2013 Pazar